St Petersburg ATypI 2007 logo

| overview | TypeTech | Workshops | by theme | by room | speakers | full details | iCal |

ATypI 08 St Petersburg

Programme
Sessions by location

Starts at 09:30, 17 September 2008,
at Beloselsky-Belozersky Palace, St Petersburg, Russia

Preliminary content, subject to change.

Other

Plenary session | Friday 19 September | 18:30 – 19:30 | Theme Other | 60 minutes
Evening Event | ATypI attendees

Party | Saturday 20 September | 20:00 – 22:00 | Theme Other | 120 minutes
ATypI 08: the party | ATypI attendees

Palace A

TypeTech TTW1 | Wednesday 17 September | 09:30 – 09:40 | Theme TypeTech by ATypI | 10 minutes
TypeTech Forum
Welcome | Thomas Phinney

TypeTech TT01 | Wednesday 17 September | 09:40 – 10:30 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
OpenType 1.6 developments | Si Daniels, Thomas Phinney

TypeTech TT02 | Wednesday 17 September | 11:00 – 11:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
TrueType hinting
— do we still need it? | Emil Yakupov

TypeTech TT03 | Wednesday 17 September | 12:00 – 12:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
The role of typeface design within the scientific study of legibility | Karin von Ompteda

TypeTech TT04 | Wednesday 17 September | 14:00 – 14:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
From laser printer to offset press
A one-way road | José Scaglione

TypeTech TT05 | Wednesday 17 September | 15:00 – 15:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Tech of Web fonts implementation | Thomas Phinney, Si Daniels

TypeTech TT06 | Wednesday 17 September | 16:20 – 17:10 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Issues in Chinese text design | Keith Chi-hang Tam

TypeTech TTW2 | Thursday 18 September | 09:30 – 09:40 | Theme TypeTech by ATypI | 10 minutes
TypeTech Forum
Welcome | Thomas Phinney

TypeTech TT07 | Thursday 18 September | 09:40 – 10:30 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
African fonts and the open source community | Denis Moyogo Jacquerye

TypeTech TT08 | Thursday 18 September | 11:00 – 11:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Grammar of proto-typographic Arabic Naskh | Thomas Milo

TypeTech TT09 | Thursday 18 September | 12:00 – 12:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Tasmeem
Typeface design in Arabic | Titus Nemeth

TypeTech TT10 | Thursday 18 September | 14:00 – 14:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Font Remix Tools | Tim Ahrens

TypeTech TT11 | Thursday 18 September | 15:00 – 15:50 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Automation in font production | Atilla Korap

TypeTech TT12 | Thursday 18 September | 16:20 – 17:10 | Theme TypeTech by ATypI | 50 minutes
Using your EULA to protect your fonts | Ted Harrison

Meeting M01 | Thursday 18 September | 17:30 – 18:00 | Theme Other | 30 minutes
Country Delegates
Meeting | Gerry Leonidas

Panel session P01 | Thursday 18 September | 18:00 – 18:45 | Theme Education | 45 minutes
Researchers in typography and typeface design
Poster sessions | Gerry Leonidas

Keynote session K01 | Thursday 18 September | 19:00 – 19:50 | Theme The Old · The New | 50 minutes
In praise of the letter
Keynote Presentation | Oleg Genisaretskiy

Plenary session A00 | Friday 19 September | 09:00 – 09:30 | Theme Other | 30 minutes
Welcome and opening address | John D. Berry, Vladimir Yefimov

Session A01 | Friday 19 September | 09:40 – 10:30 | Theme Revivals | 50 minutes
Type revivals
Where did they come from? where have they been? Where are they going? | Jerry Kelly

Session A02 | Friday 19 September | 11:00 – 11:50 | Theme Revivals | 50 minutes
Revivals revisited | John Downer

Session A03 | Friday 19 September | 12:00 – 12:50 | Theme Revivals | 50 minutes
Scotch Modern
Fact and fiction | Nick Shinn

Session A04 | Friday 19 September | 14:00 – 14:50 | Theme Personalities | 50 minutes
50 women typographers in 50 years of ATypI | Susanne Dechant

Session A05 | Friday 19 September | 15:00 – 15:50 | Theme Personalities | 50 minutes
From Univers towards Avenir
On the professional career of Adrian Frutiger | Heidrun Osterer

Session A06 | Friday 19 September | 16:20 – 17:10 | Theme Methods | 50 minutes
Absolutely no type
The threshold of a new era | Paul Luna

Entertainment A07 | Friday 19 September | 17:20 – 18:20 | Theme Other | 60 minutes
Typophile Film Festival | Typophile

Session A08 | Saturday 20 September | 09:30 – 10:20 | Theme History | 50 minutes
A thousand years ago...
Letterforms in inscriptions from the 10th, 11th and 12th centuries | Gerard Unger

Session A09 | Saturday 20 September | 10:30 – 11:20 | Theme Revivals | 50 minutes
Now, then and perception | Frank E. Blokland

Session A10 | Saturday 20 September | 11:40 – 12:30 | Theme World | 50 minutes
General issues of multi-script typography | David Březina

Session A11 | Saturday 20 September | 14:00 – 14:50 | Theme Screen | 50 minutes
“...mean bastards, even though Matthew did some cool stuff for them...” | Si Daniels

Panel session A12 | Saturday 20 September | 15:00 – 15:50 | Theme Screen | 50 minutes
The war over web fonts
Panel discussion | Roger Black, Håkon Wium Lie, Thomas Phinney, Si Daniels, Bert Bos

Session A13 | Saturday 20 September | 16:20 – 17:10 | Theme Screen | 50 minutes
PROGRAM UPDATE: Type and the Web
What are we going to do? | Roger Black

Session A14 | Saturday 20 September | 17:20 – 18:10 | Theme Personalities | 50 minutes
PROGRAM UPDATE: Working with two type legends, Hermann Zapf and Adrian Frutiger
How they changed my life and how I changed theirs | Akira Kobayashi

Plenary session | Sunday 21 September | 09:15 – 10:15 | Theme Other | 60 minutes
ATypI AGM | ATypI members

Session A15 | Sunday 21 September | 10:40 – 11:30 | Theme Methods | 50 minutes
Optical sizes | Tim Ahrens

Session A16 | Sunday 21 September | 11:40 – 12:30 | Theme Methods | 50 minutes
Pac-Man fever, quantum mechanics and the design of digital type | Ken Barber, Tal Leming

Session A17 | Sunday 21 September | 14:00 – 14:50 | Theme Methods | 50 minutes
Contextual alternatives
The next big opportunity for enhancing Latin text face quality | Eben Sorkin

Plenary session | Sunday 21 September | 15:00 – 15:15 | Theme Other | 15 minutes
Closing plenary | ATypI attendees

Palace B

TypeTech FLW | Wednesday 17 September | 09:30 – 09:40 | Theme TypeTools by FontLab | 10 minutes
TypeTools Forum by FontLab
Welcome | Ted Harrison

TypeTech FL01 | Wednesday 17 September | 09:40 – 10:30 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Photofonts in print
Colorful typography using InDesign and QuarkXPress | Ted Harrison

TypeTech FL02 | Wednesday 17 September | 11:00 – 11:50 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Family matters
Making fonts work as a family using FontLab Studio | Adam Twardoch

TypeTech FL03 | Wednesday 17 September | 12:00 – 12:50 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Crystal clear
Optimizing font screen quality in FontLab Studio | Adam Twardoch

TypeTech FL04 | Wednesday 17 September | 14:00 – 14:50 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Setting web typography free
Using custom Photofont and OpenType fonts on the web | Adam Twardoch

TypeTech FL05 | Wednesday 17 September | 15:00 – 15:50 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Letterfitting in FontLab Studio
Glyph metrics and kerning: present and future | Yuri Yarmola

TypeTech FL06 | Wednesday 17 September | 16:20 – 17:10 | Theme TypeTools by FontLab | 50 minutes
Scotch Modern backstage
OpenType case study of a pan-European text font family | Adam Twardoch

TypeTech FMW | Thursday 18 September | 09:30 – 09:40 | Theme TypeTools by DTL | 10 minutes
TypeTools Forum by DTL
Welcome | Frank E. Blokland

TypeTech FM01 | Thursday 18 September | 09:40 – 10:30 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Automating font production processes | Jürgen Willrodt, Frank E. Blokland

TypeTech FM02 | Thursday 18 September | 11:00 – 11:50 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Automating type design processes | Frank E. Blokland

TypeTech FM03 | Thursday 18 September | 12:00 – 12:50 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Editing OpenType fonts
OT Master | Jürgen Willrodt

TypeTech FM04 | Thursday 18 September | 14:00 – 14:50 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Re-inventing font technology | Peter Rosenfeld

TypeTech FM05 | Thursday 18 September | 15:00 – 15:50 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Crossing borders
The best of different worlds | Frank E. Blokland

TypeTech FM06 | Thursday 18 September | 16:20 – 17:10 | Theme TypeTools by DTL | 50 minutes
Reception
To celebrate a long lasting co-operation | Frank E. Blokland, Peter Rosenfeld

Meeting M02 | Thursday 18 September | 17:30 – 18:00 | Theme Other | 30 minutes
Conference Speakers
Meeting | ATypI attendees

Session B01 | Friday 19 September | 09:40 – 10:30 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Cyrillic letter in Russian culture | Yuri Gherchuk

Session B02 | Friday 19 September | 11:00 – 11:50 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Reforming writing, reforming typography, innovation by decree?
Digital collection of the first books printed in Civil Type | Irina Fomenko

Session B03 | Friday 19 September | 12:00 – 12:50 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Vernacular domestic lettering
Cyrillic alphabet and Russian typographic tradition | Olga Florenskaya

Session B04 | Friday 19 September | 14:00 – 14:50 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Discovering the Cyrillic letterforms of Cheltenham through the century | Tagir Safayev

Session B05 | Friday 19 September | 15:00 – 15:50 | Theme Cyrillic | 50 minutes
A walk along the fence | Alexandra Korolkova

Session B06 | Friday 19 September | 16:20 – 17:10 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Role and significance of calligraphy
in contemporary graphic design education | Petr Chobyt'ko

Session B07 | Friday 19 September | 17:20 – 18:10 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Art of the First Letter
Russian decorative book initial used in 15th–early 18th centuries | Alexey Dombrovskiy

Session B08 | Saturday 20 September | 09:30 – 10:20 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Modern serif in Russia | Dmitry Kirsanov

Session B09 | Saturday 20 September | 10:30 – 11:20 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Typography in the student livre artiste projects
Contemporary typography in the book studies. Based on the experience of St. Petersburg State University (Faculty of Philology and Arts) | Konstantin Startsev

Session B10 | Saturday 20 September | 11:40 – 12:30 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Book of letters
The parting from the era of wood type | Maxim Gurbatov, Anna Chaykovskaya

Session B11 | Saturday 20 September | 14:00 – 14:50 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Resurrection pencil
What I learned from the “marks that speak” | Timothy Donaldson

Session B12 | Saturday 20 September | 15:00 – 15:50 | Theme Education | 50 minutes
A few things I’ve learned about typeface design | Gerry Leonidas

Session B13 | Saturday 20 September | 16:20 – 17:10 | Theme Arabic | 50 minutes
Ottoman calligraphy from a modern perspective | Bengisu Keleşoğlu, İpek Torun

Session B14 | Saturday 20 September | 17:20 – 18:10 | Theme Cyrillic | 50 minutes
Script typefaces and graphology | Anna Shmeleva

Session B15 | Sunday 21 September | 10:40 – 11:30 | Theme World | 50 minutes
Fonts for every language
New types for cultural treasures | J. Victor Gaultney

Session B16 | Sunday 21 September | 11:40 – 12:30 | Theme Greek | 50 minutes
An illustrated history of Greek book design
15th–20th century | George D. Matthiopoulos

Session B17 | Sunday 21 September | 14:00 – 14:50 | Theme Methods | 50 minutes
The Urge to Rule
Constructed Letterforms from Renaissance to Tomorrow | Oliver Linke

W1

Workshop W01 | Wednesday 17 September | 09:30 – 13:00 | Theme Workshop | 210 minutes
Arabic Kufi script
Workshop part 1 | Pascal Naji Zoghbi

Workshop W02 | Wednesday 17 September | 14:00 – 17:30 | Theme Workshop | 210 minutes
Kalligraphos
Experimental calligraphy workshop | Yomar Augusto

Workshop W03 | Thursday 18 September | 09:30 – 13:00 | Theme Workshop | 210 minutes
Lettering
Workshop | John Downer

Workshop W01 | Thursday 18 September | 14:00 – 17:30 | Theme Workshop | 210 minutes
Arabic Kufi script
Workshop part 2 | Pascal Naji Zoghbi

W2

Workshop W05 | Wednesday 17 September | 09:30 – 17:00 | Theme Workshop | 450 minutes
Linotype type design student workshop
Closed session, part 1 | Akira Kobayashi, Nadine Chahine

Workshop W05 | Thursday 18 September | 09:30 – 12:00 | Theme Workshop | 150 minutes
Linotype type design student workshop
Closed session, part 2 | Akira Kobayashi, Nadine Chahine

Demonstration D01 | Thursday 18 September | 12:00 – 13:00 | Theme Education | 60 minutes
Linotype type design student demonstration
Public demonstration | Akira Kobayashi, Nadine Chahine

Workshop W04 | Thursday 18 September | 14:00 – 17:30 | Theme Workshop | 210 minutes
Latin+Cyrillic, designing multiscript fonts
Workshop in Russian | Vladimir Yefimov